otomotiv hukuku

Otomotiv Hukuku, Türk Hukuk Sistemimizde yerini yeni alan bir hukuk dalıdır. 2000’li yılların başında ülkemizdeki taşıt sayısı ve buna bağlı olarak nüfus yoğunluğumuz ve ayrıca kişi başına düşen araç sayısı ile günümüzdeki sayıların her yıl artması neticesinde hukuk sistemimizde yerini almıştır. Ancak ülkemiz, 2014 yılı ile birlikte, ithal araçlar için çok büyük bir Pazar olmuştur. Bu sebeple ülkemize dünyanın birçok yerinden otomobil ithal edilmekte ve yıllar öncesine göre çok daha büyük ve çok daha fazla markanın insanlara hitap ettiği ve buna paralel olarak araç sayısının nüfusa oranla arttığı bir ülke haline gelmiştir.

Otomotiv Hukuku’na ilişkin dava türleri de buna paralel olarak her geçen yıl yeni dava türleri olarak karşımıza çıkmış ve hukuk sistemimizde yerini almıştır. Ülkemizde meydana gelen trafik kazaları, sigorta şirketlerinin bazı hukuka aykırı uygulamaları ve ikinci el araç satışından kaynaklı uyuşmazlık türleri de bu davaların çeşitlenmesine ve artmasına sebebiyet vermiştir. Yani hem sigorta şirketleri ile hem de şahıslar ile meydana gelen uyuşmazlıklar ve buna binaen açılan davalar Otomotiv Hukuku’nun konusunu oluşturur.

Genel dava çeşitlerinden kısaca bahsedecek olursak, sigorta şirketleri ile kişiler arasında görülen ‘’Araç Değer Kaybı’’ ve ‘’Pert bedelinin ödenmemesi’’ veya ‘’Pert bedelinin eksik ödenmesi’’ davaları örnek verilebilir. Yine aynı şekilde Sigorta şirketleri ile kişiler arasında ‘’hasar tazminatı’’ davası da bu davalara örnek teşkil eder. Ayrıca, kiralama şirketlerinden alınan ‘’ikinci el ayıplı araç’’ veya ‘’ayıplı (hatalı-kusurlu) araç’’ ya da galerilerden satın alınan ‘’ikinci el ayıplı araç’’ davaları da ayrı birer örnektir. Kısaca değinecek olursak araç değer kaybı; meydana gelen kaza sebebiyle onarım gören aracın, bu onarım sonrası ikinci el piyasa değerinin azalmasıdır. Ancak unutulmaması gereken bir husus, araç değer kaybı için açılan davada veya Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapılması halinde, kazada tarafların ‘’kusur durumu’’ oldukça önemlidir. Zira kazadaki kusur oranınız, alacağınız değer kaybı tazminatını etkileyecektir. Bu davalar ve ‘’araç değer kaybı’’ davası ile ilgili ayrıntılı bilgiler başlıklar halinde sitemizde mevcuttur.

Kişiler arasında Otomotiv Hukuku ile ilgili açılan davalar ise; maalesef ülkemizde hemen hemen hepimizin başına gelen ‘’ikinci el ayıplı araç satışı’’ örnek verilebilir. Ya da zorunlu trafik sigortası veya kaskosu olmadan trafikte seyir halinde olan kişilerin karıştığı trafik kazaları sebebi ile kişilerin kişilere açtığı ‘’araç değer kaybı’’ davaları örnek olarak verilebilir. Bu örnekler ve kişiler arasında Otomotiv Hukuku’na ilişkin dava türleri diğer sayfalarda ayrıntılı anlatılmıştır.

Otomotiv Hukuku bir diğer hukuk dalı olan Sigorta Hukuku ile birçok alanda iç içe geçmiştir. Ancak Otomotiv Hukuku uzmanlık gerektiren, Türk Hukuk Sistemimizde henüz yeni olan, dava türleri birbirinden farklı olan ve günden güne kendini yenileyen bir alan olduğundan Otomotiv Hukukunda tecrübe sahibi bir avukattan hukuki destek alınmadan dava açılması telafisi imkânsız zararlar doğurabilir.

ÜST