Boşanma davalarında Whatsapp, Instagram ve Facebook kayıtları
Birçok insanın yaş aralığı göz etmeksizin hayatına bir şekilde girmiş olan bu 3 önemli uygulama, pek tabi boşanma davalarının da önemli konusu olmayı çoktan başarmış durumda. Ancak boşanma davalarında bu uygulamalar ve bu uygulamalara ait içeriklerin delil olarak kullanılması farklı olmaktadır.
Hukuk Muhakemeleri Kanununun 189/2. Maddesinde ‘’İspat hakkı’’ başlığı ile; ’’Hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan deliller mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz’’ hükmü ile çok açık bir şekilde hukuka aykırı olarak elde edilen delillerin ispat gücüne haiz olmadığını açıklamıştır.
Bir delilin hukuka aykırı bir şekilde elde edilmesi halinde, mahkemenin bu delili dikkate alamayacağını ve yargılama esnasında tarafların herhangi birinin veya tamamının bu şekilde bir delili dosyaya ibraz etmesi halinde bu delilin hiçbir surette dikkate alınmayacağını ve bu delilin hükme etki etmeyeceğini belirtmiştir.
Nitekim, böyle bir delilin dosyaya sunulduktan sonra hukuka aykırı bir şekilde elde edildiğinin tespit edilmesi halinde, aleyhine delil sunulan tarafın bir itirazı olmasa dahi mahkemece sunulan bu delillerin dikkate alınmayacağı ve dosya kapsamında değerlendirilemeyeceği ilkesi kanunla belirlenmiştir.
01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndan önce Medeni Usul Hukukunda açık bir yasa hükmü bulunmamaktaydı. Ancak gerek 1412 sayılı CMUK’da gerek ise de 5271 sayılı CMK’da açık düzenleme yapılmıştır. Mülga olan 1412 sayılı CMUK’un 254/2. Maddesinde ‘’Kovuşturma makamlarının hukuka aykırı şekilde elde ettikleri deliller hükme esas alınamaz” denilmiştir. Ayrıca 5271 Sayılı CMK’nun 206/2-a maddesinde “ortaya konulması istenilen delilin, herhangi bir şekilde kanuna aykırı olarak elde edilmesi durumunda reddedileceği” düzenlenmiştşir.
Keza, Anayasa madde 38/6 ile kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulguların delil olarak kabul edilemeyeceği açıkça hükme bağlanmış ve bu Anayasal kural, her ne kadar, ceza yargısına aitmiş gibi görünse bile, tüm yargı çeşitleri ve bu arada adlî yargı bütünü içinde yer alan diğer hukuk yargısı bakımından da geçerlilik taşıyan bir düzenleme haline gelmiş ve akabinde yargısal uygulamalarda kabul edilmiştir.
Görüldüğü gibi, boşanma davalarında da davacı veya davalı tarafın hukuka aykırı olarak elde ettikleri deliller dava delilleri arasında hüküm aşamasında dikkate alınamaz.
Bu delillerin dikkate alınması için resmi makamlarca tespit yapılması ve bu uygulamalardaki kayıtların rapor haline getirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde delil tespiti yaptırarak hukuki destek almak için ofisimizle irtibata geçebilirsiniz.