Orijinal Parça ve Eş Değer (Muadil) Parça farkı sebebi ile açılan tazminat davasıdır. Bilgimiz dışında olan ve tüm kazalarda hepimizin başına gelen olaydır. Ancak kimse bu sebeple tazminat talep edebileceğinin farkında bile değildir. Üstelik bu tazminatın bizzat muhatabı sigorta şirketleridir.
Ülkemizde her gün binlerce trafik kazası olmakta ve bu kazalar ölümlü, yaralanmalı veya sadece maddi hasar ile sonuçlanabilmektedir. Bu kazalar sonrası araçların onarımı kasko poliçesi bulunması veya sadece zorunlu mali mesuliyet sigortası (ZMMS) bulunmasına göre ayrılmaktadır. Şöyle ki; eğer aracınızda zorunlu mali mesuliyet sigortası ve kasko poliçeniz bulunmakta ise bir sorun yoktur. Kasko poliçeniz bulunduğu için aracınızın onarımını yetkili serviste yapılacak ve tüm masraflar sigorta şirketinizce karşılanacaktır. Ancak kasko poliçenizin bulunmaması halinde zorunlu mali mesuliyet sigortası sizin aracınızı yetkili serviste onarmaz. Anlaşmalı olduğu ustalara (sanayiye) yönlendirir ve aracınızı o ustalardan biri eliyle tamir ettirirsiniz. İşte tazminat davamıza konu olay bu ustalar tarafından onarılan aracınızda değişen parçalar hakkındadır.
Örneğin; A kişisi ile B kişisi bir trafik kazasına karışmış olsun. Her iki aracın da sadece zorunlu mali mesuliyet sigortası bulunsun. Kazada da A kişisi tam kusurlu olsun. Bu durumda A kişisinin sigorta şirketi (diyelim ki bu da X sigorta şirketi olsun) B kişisinin aracının onarımını kendi anlaşmalı olduğu ustalarının tamirhanesinde yaptırmaktadır. Bu onarım sırasında B kişisinin aracının orijinal olan parçalarının değişmesi halinde bu değişen parçalardan bazıları veya tamamı eş değer yani muadil parça olarak değişecektir. İşte bu durumda B kişisi kazadan önce orijinal olan parçalar ile kaza sonrası takılan muadil parçalar arasındaki farkı tazminat olarak A kişisinin sigorta şirketinden talep edebilmektedir. Üstelik bu tazminat tutarı değer kaybı tazminatına oranla çok daha fazla olmaktadır.
Hukuk büromuz tarafından sigorta tahkim komisyonuna başvurulan ve 2021 yılında sonuçlanan bir kazada; müvekkilimize ait 2013 model 213.000 kilometrede olan ‘’RENAULT MEGANE SPORT TOURER GT-LINE 1.5 DCI 110 E5’’ model aracında tam 17.000 TL tutarında orijinal parça tazminatına hükmedilmiştir. Üstelik müvekkilin aracında değişen sadece ön sağ ve ön sol far ile ön tampondur.
Görüleceği üzere, orijinal parça ve muadil parça tazminat tutarları tahmin edilenden çok daha fazladır. Üstelik böyle bir tazminat hakkı bulunduğunu kimse bilmemektedir. Bu tazminatı talep edebilmek için kaza sonrası 2 sene içerisinde sigorta şirketine yazılı başvuru zorunluluğu bulunmaktadır. 2 sene geçtikten sonra zamanaşımının dolması sebebi ile başvuru yapılamamakta, yapılsa bile herhangi bir tazminat tutarı ödenmemektedir.
Bu tazminat talebinde de, değer kaybı tazminatlarında bahsettiğimiz üzere kazaya karışan araçların kusur durumu önemlidir. Ancak tam kusurlu yani %100 kusurlu olmadığınız müddetçe bu tazminata hak kazandığınızı hatırlatmak isteriz. %25 veya %50 veya %75 kusurlu olmanız durumunda bile sigorta şirketinden tazminat talep etmek hakkınız her daim mevcuttur. Kusur durumunuza göre hesaplanan tazminat tarafınıza sigorta şirketi tarafından ödenir.
Dava açmak yerine sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapmak çok daha hızlı ve ekonomik bir yoldur. Zira, sigorta tahkim komisyonu 4 ila 6 ay içerisinde bir başvuruyu karara bağlamaktadır. Ancak dava yoluna gidilmesi halinde bu süre arabuluculuk müessesesinin de devreye girmesi ile 1.5 ila 2 yıl kadar sürmektedir.
Son 2 sene içerisinde bu şekilde bir kazaya karışmanız ve %100 kusurlu OLMAMANIZ halinde hukuk büromuza başvurarak tazminatınızı çok kısa bir sürede alabilirsiniz. Bu konuda uzman avukatlarımız ve iş ortağımız olan alanında uzman bilirkişiler marifeti ile aracınızın orijinal parça tazminatı hesaplanmakta ve sigorta şirketine başvurular yapılarak tazminatınızın tahsili konusunda işlemler yürütülmektedir.