Günümüzde herkesin geçimini sağlayabileceği miktarda para kazanılması oldukça zorlaşmış durumdadır. İşte bu ve benzeri nedenlerle bireyler kolay para kazanmanın yolunu bulmaya çalışmaktadır. Kolay para kazanma denilince akla ilk gelecek husus şans oyunlarıdır. Şans oyunlarının çok fazla çeşidinin bulunması her kesimce kolaylıkla ulaşılabilir olmasına kapı aralamıştır. Peki evli çiftler açısından şans oyunlarında kazanılan paranın akıbeti nedir? Bugün ki makalemizde bu hususu ele alacağız.
Eşler evlendiği takdirde en çok merak uyandıran hususlardan bir tanesi de eşlerin ayrı ayrı edinmiş oldukları birikimlerin kimin sayılacağı hususudur. Türkiye’de 1 Ocak 2002 itibari ile yasal mal rejimi ‘edinilmiş mal rejimi’ olarak kabul edilmiştir. Eşler evlenmeden önce Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenlenen mal rejiminden birisini kendileri seçmedikleri takdirde doğrudan ‘edinilmiş mal rejimi’ kapsamına dahil olurlar ve mallarının kendileri arasında bölünmesi bu rejim kapsamında değerlendirilir.
Edinilmiş mal rejimi, kendi içerisinde belirli kurallara sahip olup, diğer mal rejimlerinden farklılık gösterir. Örnek verecek olunursa; bir eşin evlilik birliği içerisinde kendi maaşı ile edinmiş olduğu ev boşanma sırasında eşlerin ortak malı olarak değerlendirilir ve tasfiye buna göre yapılır.
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2007/7361 E. 2014/13668 K. sayılı ilamında yasal mal rejimi doğrultusunda şans oyunlarından elde edilen paranın ortak bir şekilde kazanılmasa dahi eşlerin ortak malı sayılacağı hususunda bir karara imza atarak, tasfiye sonucunda ortak olarak değerlendirilmesi gereken kalemlere bir yenisini daha eklemiştir.
Siz de yalnızca mal rejimleri hususunda değil, aile hukuku kaynaklı tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.