Ceza davalarında sık sık karşılaştığımız suçlardan birisi de hakaret suçudur. Ancak hakaret suçu yazılı bir delile dayanmıyor ise hakarete uğrayan kişinin o suçu ispat etmesi oldukça güçleşmektedir. Whatsapp veya sms kayıtları her zaman için kesin bir delil teşkil ederken, telefon görüşmesi sırasında uğranılan hakaretin ispatı çok zordur. Bu makalemizde telefonda uğranılan hakaretin üçüncü bir kişi tarafından duyulması halinde yargılamanın seyrine nasıl etki ettiğini anlatacağız.
Hakaret suçu gerek bizim ofisimizde gerek ise ceza mahkemelerinde en çok rastlanılan suçlardan birisidir. Ancak bu suçta, hakarete uğrayan tarafın uğradığı hakareti belgelemesi yani ispatlaması genelde zor olmaktadır. Özellikle de birebir yani baş iken veya telefon görüşmesinde uğranılan hakaretlerin ispatı pek mümkün olmamaktadır. Ancak bazı durumlarda, hakarete uğranıldığı esnada, hakarete uğrayan kişinin yanında üçüncü bir kişi var ise ve telefonda edilen hakareti net bir şekilde duyabilmiş ise durumlar değişmektedir.
Nitekim Yargıtay 4. Ceza Dairesi 06.03.2015 tarih, 2013/8808 E. 2015/23904 K. sayılı kararında açıkça; ‘’… fahişe, seni mermi manyağı yapacağım’’ şeklinde edilen tehdit ve hakareti cep telefonunun hoparlöründen duyan tanığın ifadelerine itibar edilmesi gerekir demiştir.
İsnat edilen suçu bizzat duyan ve olay esnasında orada olan üçüncü kişinin tanıklığı bu suçun işlendiğinin ispatı için yeterli bir delildir ve dikkate alınmalıdır.
Ceza davalarında haklarınızı korumak ve menfaatlerinize halel getirmemek adına bir ceza avukatından yardım almanız elzemdir. Suçtan zarar gören taraf olmanız, avukatsız yargılamayı bir şekilde yaparım şeklinde düşüncelere sizi itmemelidir. Ceza hukuku alanında uzman avukatlarımızdan yardım almak için hukuk büromuz ile irtibata geçmeniz yeterlidir.