İşçi- işveren ilişkileri kapsamında her iki tarafında karşılıklı edim yükümlülükleri bulunmaktadır. İşverenlerin en önemli edim yükümlülüğü elbette ki ücret ödeme yükümlülüğüdür. Bununla beraber işçilere eşit davranma borcu, işçiyi koruma ve gözetme borcu, mesleki eğitim sağlanması borcu gibi çeşitli edim yükümlülükleri de mevcuttur.
İşçilere gelindiğinde ise en önemli edim yükümlülüğü iş görme borcu olarak karşımıza çıkmaktadır. Her iki tarafın birbirlerine karşı edim yükümlülükleri olmakla beraber bu yükümlülüklerin ifa edilmesi neticesinde ortaya karşılıklı hakların talep edilmesi sonucu çıkmaktadır. İşini ifa eden bir işçinin, ücretinin ödenmesini istemesi en doğal hakkı olacaktır.
Bununla beraber gözden kaçırılmaması gereken hususlardan birisi de kanunda sınırları belirtilen süreler içerisinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini kullanmasıdır. Yıllık ücretli izin kullanımına hak kazanılabilmek için İş Kanunu madde 53’te sayılan sürelerle çalışılması gerekli olup çalışılan sürelere göre yılda kaç gün izin kullanılabileceği belirlenir.
Yıllık ücretli izin kullanımı da ücret alacağı gibi işçiye kanunen tanınmış bir haktır. Fakat dikkat edilmesi gereken bir husus vardır ki, yıllık ücretli izin kullanımı işçi tarafından bir hak olmakla beraber işveren açısından da, işçiye yıllık izin verilmesi bir yükümlülüktür. Örnek verilecek olursa; kanunen sınırları çizilmiş sürelerle çalışan ve yıllık ücretli izin kullanımına hak kazanan bir işçi bu iznini kullanmak istemese dahi işveren bu izni işçiye kullandırmak zorundadır.
Keza Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2018/10941E. 2021/1851 K. sayılı ilamında 16 yıldır çalışan bir işçinin yıllık izin kullanmaması hayatın olağan akışına aykırıdır demiştir. Bu noktada yukarıda belirttiğimiz gibi işçi yıllık iznini kullanmak istemese dahi işverenin bu izni kullandırmak zorundadır. Tam tersi bir durum olması halinde ise işçi açısından ortaya çıkan bir haklı fesih sebebi vardır ve her ne olursa olsun kullanılmayan yıllık ücretli izinler, fesih sonucunda yıllık ücretli izin alacağına dönüşür.
İş Hukuku hakkında bugün yer verdiğimiz makalemizde ele aldığımız uyuşmazlık ve daha fazlası hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.