Konut kiralarında artış sınırı olan %25’lik sınır geçtiğimiz aylarda kaldırıldı. Şimdi birçok kiracı ve ev sahibi mevcut durumda kira bedellerindeki artışın nasıl uygulanacağını merak ediyor. Bugün size makalemizde 5 kira yılından daha uzun süredir evde oturan yani halk tabiri ile eski kiracının kira bedelinin nasıl artırılarak piyasa rayicine çekileceğini anlatacağız.
Uzun zamandır %25’lik kira artış sınır nedeniyle tüm ev sahipleri bu düzenlemeden dert yanmaktaydı. Ancak geçtiğimiz Temmuz ayında bu sınır kaldırıldı. Şimdi ev sahipleri ve kiracılara 5 yıldan uzun süreli kiracının kira bedelinin nasıl artırılacağını daha doğrusu tespitini aktaracağız.
Öncelikle dava açmadan önce, yeni kira dönemi gelmeden kiracıya noter aracılığı ile bir ihtar çekilmesi şarttır. Bu ihtarın usulüne uygun olarak kiracıya tebliğ edilmesi şartı aranmaktadır. Zira bu ihtar gönderilme durumu atlanır ise dava sonuçlandığında ev sahibinin aleyhine durumlar gerçekleşebilmektedir.
Dava açmadan önce yeni kira yılı ile birlikte zorunlu arabuluculuk müessesesi bulunmaktadır. Arabuluculuk sürecinden bir netice alınmadan açılacak olan davanın usulden reddedileceğini belirtmemiz gerekir.
Daha önceki makalelerimizde belirttiğimiz üzere 5 yıldan uzun süreli kiracı, hukuk sistemimizde de halk tabirinde olduğu gibi eski kiracı olarak belirtilir. Bu sebeple Yargıtay uygulamalarında eski kiracıya %15 ila %20 civarında eski kiracı indirimi yapılması gerektiğini daha önceki makalelerimizde belirtmiştik.
Kira hukuku ile ilgili her türlü soru ve sorunlarınız için hukuk büromuz ile irtibata geçmekten çekinmeyiniz.