Bilindiği üzere 20 Temmuz – 01 Eylül arası her yıl ülkemizde adli tatil süresidir ve birçok dava ve iş adliyelerde görülmez, adliyeler tatile girer. Adalet tatile girer mi? Elbette girmemeli ama maalesef bizim ülkemizde bu uygulama var. Bu makalemizde size adli tatilde adliyelerde görülen dava ve işleri anlatacağız.
6100 sayılı HMK’nın 103. Maddesinin 1 numaralı fıkrası ve devamında 2,3 ve 4 numaralı fıkralarında bunlar belirtilmiştir. Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları, hizmet akdi ve iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtığı davalar, adli tatilde yapılmasın karar verilen keşifler, tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler, her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler, ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi, iflas konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar, çekişmesiz yargı işleri, ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri, kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işlerdir.
Ceza Mahkemelerinde görülen dava ve işler
Soruşturma ile tutuklu işlere ilişkin kovuşturmaların ve ivedi sayılacak diğer hususların tatil süresi içinde ne suretle yerine getirileceği, HSK tarafından belirlenir. Tatil süresince BAM ile Yargıtay, yalnız tutuklu hükümlere ilişkin veya meşhud suçların muhakeme usulü kanunu gereğince görülen işlerin incelemelerini yapar.
İdare Mahkemelerinde görülen dava ve işler
Yargı çevresine dahil olduğu BİM’in bulunduğu il merkezi dışında kalan idare ve vergi mahkemeleri çalışmaya ara vermeden yararlanamazlar. Bu mahkemeler, 62. Maddedeki sınırlamaya tabi olmaksızın görevlerine devam ederler.
Ara verme süresi içinde; BİM başkanının önerisi üzerine, HSK tarafından, her BİM merkezinde idare ve vergi mahkemesi başkan ve üyeleri arasından görevlendirilecek üç hakimin katıldığı bir nöbetçi mahkeme kurulur. Nöbetçi kalanlardan en kıdemli başkan, yoksa en kıdemli üç üye mahkemenin başkanlığını yapar. Nöbetçi mahkeme çalışmaya ara verme süresi içerisinde; Yürütmenin durdurulmasına ve delillerin tespitine ait işleri ve kanunen belli süre içerisinde karara bağlanması gereken işleri görür.