Ülkemizde ev işlerinde çalışan yüzbinlerce kişi bulunmaktadır. Bu çalışan kişilerin hukuki ihtilaflarında düşünüldüğü gibi iş mahkemeleri görevli değildir. Aksine genel mahkemelerde dava açılır. İş kanunu kapsamı dışında kaldıkları için Borçlar Kanunu hükümlerine göre ihtilafların değerlendirmesi yapılır. Borçlar kanununun hizmet akdine ilişkin hükümleri uygulanır. Aile bireylerini evden alarak, alışverişe, okula veya başka bir yere götürüp getiren şoförün ev hizmeti yaptığı ve iş kanunu kapsamında olmadığı kabul edilir. Ancak evde yaşlı veya hasta insanlara bakan hemşirenin veya çocuk eğitmeninin iş kanunu kapsamında olduğunu bilmekte fayda vardır.
İş kanunumuzun 4. Maddesinin birinci fıkrasının e bendi uyarınca, ‘’ev hizmetlerinde çalışanlar’’ hakkında bu kanun hükümleri uygulanmaz diyerek tartışmalara son noktayı koymuştur. Ev işlerinde çalışan aşçı, uşak, temizlikçi işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıklarda iş mahkemeleri değil genel mahkemeler görevlidir. Bunlar arasındaki uyuşmazlıkların genel mahkemelerde çözülmesi gerekmektedir.
Örneğin bunlarla ilgili açılan bir hizmet tespiti davasında çalışma şeklinde yapılacak olan niteleme ve verilecek karar işçinin iş kanunundan kaynaklanan alacaklarını doğrudan etkileyecek ve bu istekler için ön sorun oluşturacaktır.
Maalesef haklarımız hakkında kanuni bilgimiz eksik ve yetersiz olduğu için uygulamada birçok sorunla karşılaşılabilmektedir. Bu yüzden hukuk davalarını basite indirgemeyip hukukçulardan bilgi almak önemlidir. Hukuk büromuz iş hukuku alanında uzman avukat kadrosuna sahip olup size sadece bir telefon edip randevu almak kalır.