Aile hukukunda çiftlerin ofisimize yönelttiği soruların en başında evlenmeden önce alınan malların mal rejimine girip girmeyeceğidir. Bugün makalemizde bu konuyu sizlere kısaca anlatmak istiyoruz.
Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki Türk Medeni Kanunu’na göre evlenmeden önce alınan mallar kişisel mal olarak kabul edilir ve boşanma gerçekleşmiş olsa bile diğer eş ile bu mallar paylaşılamaz.
Yasal mal rejimi evlilik süresince edinilen mallara katılım ve bunların ortak sayılmasını ön görmektedir. Ancak evlilik öncesi alınan araba, ev, arsa ve diğer taşınır-taşınmaz mallar sadece o malın sahibi olan eşe aittir. Buradaki ince nüans ise; evlilik öncesi alınan bu mallara ait ödemeler (kredi, elden taksit, senetli satış vs) evlilik birliği içerisinde devam ediyor ise ve bu ödemelerin yapılmasına ilişkin diğer eşin katkı sağladığını ispat etmesi durumunda alacak hakkı doğabilir.
Yani özetle, evlilik öncesinde alınmış olan mallar kişisel mal olarak kabul edilmektedir. Ancak bu edinilen malların taksit ödemesi veya kredi ödemesi ya da başkaca bir borcu evlilik birliği boyunca devam ederse ve bu ödemelere katkı sağladığını diğer eş ispat ederse bu durumda alacak hakkı doğabilmektedir.
Aile hukuku ile ilgili soru ve sorunlarınız için hukuk büromuzu arayarak danışmanlık talep edebilirsiniz.