İş hukukumuzda ve özellikle işçi alacakları davalarında fazla mesai alacaklarının önemi büyüktür. İşçiler genellikle kartlı giriş çıkış, göz taraması, imza formu veya büyük bir çoğunluğu tanık beyanları ile fazla mesailerini ispat etmeye çalışırlar. Ancak işçinin imzasını içeren bordronun fazla mesai alacakları bakımından hukuki etkisi ve yorumlanması önem teşkil etmektedir.
İşverenler, işçilere ait bordroları aylık olarak düzenli şekilde işçilere imzalatırlar ve ileride açılacak bir işçi alacağı davasında delil olarak kullanırlar. Bordrosunda fazla mesai tahakkuk ettirilen işçi, imzalı bordrosunun kesin delil mahiyetinde olduğundan bihaberdir. Ancak imzalı bordro aksi ispat edilene kadar kesin delil mahiyetindedir. Yani işçi diyelim ki 2022 yılı Şubat ayında 10 saat fazla mesai yapmış olsun. Fakat işveren bu 10 saatin 4 saatini fazla mesai olarak bordroya yansıtmış olsun ve ödemesini 4 saate göre yapsın. İşte bu durumda işçinin 10 saat fazla mesai yaptığını ispat etmesi gerekmektedir. Bunu da yazılı deliller ile yapabilir. Yazılı deliller ise az önce bahsettiğimiz kartlı giriş çıkış gibi delillerdir. Tabi uygulamada işverenlerin işçilerin kartlarını veya imza çizelgelerini fazla mesailere göre ayarladığı herkesçe bilinmektedir.
Makalemizde imzalı bordrolar konusunda Yargıtay’ın emsal kararlarını anlatmaya çalışacağız. Öncelikle az önce belirttiğimiz gibi Yargıtay imzalı bordroları aksi ispat edilene kadar kesin bir delil olarak nitelendiriyor. Fakat bu konuda birkaç ayrıma yer vermek gerekmektedir. Yargıtay, işverenin işçiye imzalattığı bordrolarda her ay 3 saat fazla mesai yazmasını iyi niyet kuralları ile bağdaştırmıyor. Ayrıca yine imzalı bordroda fazla mesai kısmının 0 veya YOK gibi ibarelerle olmasını da kabul etmiyor. İşte böyle durumlarda işçi, tanık beyanları ile fazla mesaisini ispat edebiliyor. Yazılı bir delile ihtiyaç duymuyor. Çünkü Yargıtay, imzalı bordronun hukuki delil mahiyetinin işveren tarafından kötüye kullanılmasına müsaade etmiyor. Uygulamada yani günlük iş hayatında hiçbir işveren işçisinin bordroyu imzalaması veya itirazı kayıt ile imzalamasına müsaade etmiyor. Dakikasında kapı dışına koyuyor.
Yargıtay bu hususun ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti gibi alacak kalemlerinde de uygulanması gerektiğini belirtiyor. Keza yine imzalı bordroda bayram mesaisi ödendiğine dair bir rakam var ise bu rakamı tanık beyanların ile karşılaştırılmasını ve işçinin daha fazla bayram mesaisi alacağı var ise ödenen kısmın mahsup edilerek hesaplama yapılması gerektiğini ifade ediyor.
İşçi alacakları davası basit gibi görünse de birçok püf noktayı kendi içerisinde barındırıyor. Hukuki destek alınmadan işçinin tek başına açıp olumlu sonuçlandıracağı bir dava olmadığını diğer makalelerimizde de belirttik. Hukuk büromuz iş hukuku alanın bünyesinde barındırdığı avukatlar ile size desteğini sunmaya devam ediyor.