Ülkemizde işçilerin çalışma hayatında en çok karşılaştığı sorunlardan birisi de hiç kuşkusuz amirlerinden görmüş oldukları kötü muamelelerdir. Bugün ki makalemizde amirlerin işçilere küçük düşürücü ve tahrik edici kelimeler kullanmasının hukuki boyutunu inceleyeceğiz.
Nitekim Yargıtay emsal bir kararında; ‘’dosya içinde mevcut CD çözümleme tutanağında davalı beyanına göre davacı olan siyah giysili şahsın el kol hareketi yaptığı iki kişinin de bu şahsı tutarak çektiği, rapor edilmişse de olayın ilk çıkış sebebinin… nin söz ve davranışı olduğu, işyerinde amir konumda olması, işçiye “lan oğlum elini cebinden çıkar” diyerek, küçültücü, tahrik edici ifade kullanma hakkı vermediği gibi, davacının verdiği tepkinin ise ilk hareket ve tahrik edici eylemin karşı taraftan gelmesi nedeni ile haklı fesih boyutuna varmadığı dosya kapsamından anlaşılmaktadır ( Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017/ 24030 E. 2020 19345 K.).
Bilindiği üzere işçinin, işten çıkışı sonrasında hak kazanmış olduğu bazı alacakları vardır. Bunlar ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, yıllık ücretli izin alacağı gibi alacak kalemleridir. Fakat İş Kanunu madde 25/2 kapsamında sayılan ve ‘işverenin haklı feshi’ olarak nitelendirilen bir hal kapsamında, işçinin iş akdi işverence haklı nedenle feshedildiği takdirde kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanılması işçi açısından mümkün olmayacaktır. İşte bu nedenle işçinin haklarının korunabilmesi ve hangi durumların İş Kanunu madde 25/2 kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğinin bilinmesi oldukça önem taşımaktadır.
Yukarıda değerlendirmiş olduğumuz olay maalesef günlük hayatta sıklıkla işçilerin başına gelebilecek türden bir olay olup Yargıtay iş yeri amiri olunmasının işçilere küçük düşürücü ve tahrik edici söylemlerde bulunabilme hakkı vermediğini, bu halde eylemin ilk önce iş yeri amiri tarafından gelmesi halinde işçinin kavga boyutuna gelmeden hayatın olağan akışına uygun olarak vermiş olduğu tepkinin İş Kanunu madde 25/2 kapsamında değerlendirilemeyeceği sonucuna vararak kıdem ve ihbar tazminatı almaya hak kazanılacağına karar vermiştir.
Bugün ele almış olduğumuz konu ve daha İş Hukuku alanında danışmak istediğiniz daha fazla husus hakkında konunun uzmanı avukatlarımızdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.