Maalesef ülkemizde son yıllarda en çok karşılaşılan durum yüksek kilometredeki araçların, daha fazla satıştan gelir elde edebilmek için kilometre sayaçları ile oynanarak yani kilometre sayacına müdahale etmek suretiyle kilometrenin düşürülmesi durumudur. Bugün sizlere makalemizde kilometresi düşürülmüş araç satın alan kişinin haklarından bahsedeceğiz.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; ikinci el araç satın alan hiçbir kişinin aracı ustaya bile göstermek zorunluluğu yoktur. Elbette bu söylediğim hukuki olarak düşünülmelidir. Yoksa araç satın alırken tüm tetkiklerin özenle yapılmasını şiddetle tavsiye etmekteyiz. Ancak makalemizde hukuki boyutunu konuşacağımız için, araç satın alan kişi hiçbir surette ne tramer kaydı sorgulamak, ne ekspertiz yaptırmak ne de aracı ustaya göstermek zorunda değildir.
Nitekim bu duruma hukuk sistemimizde, satıcının araçtaki tüm ayıpları alıcıya bildirmesi yani dürüstlük kuralı denir. Satıcı araçtaki tüm arızaları bildirmek zorundadır. Üstelik bu bildirimi belgelemek zorundadır. Alıcı bu arızalar için hukuki olarak tek tek tetkik yaptırmak zorunda değildir.
Diyelim ki satıcının bile bilmediği araçta bir arıza bulunsun. Türk hukuk sistemimiz bu durumda bile satıcının araçta var olan arızalardan sorumlu olduğunu belirtmektedir. Bu durum satıcının ayıba karşı tekeffül borcudur. Yani aracı satarken belirttiği niteliklerin, özelliklerin var olmaması ya da beklenen durumda olmaması halinde bu sorunlardan sorumlu olmasıdır.
Hukuk büromuz otomotiv hukuku alanında branşlaşmış avukatları ile size danışmanlık vermektedir. Sitemizdeki telefon numaramızdan irtibata geçebilirsiniz.