Yoksulluk nafakası, tarafların boşanmasının ardından ve boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olan eşe, diğer eş tarafından ödenmesi gereken nafaka olup Türk Medeni Kanunu md. 175’ de düzenlenmiştir. Yoksulluk nafakasının amacı, boşanma yüzünden kendi geçimi ve idaresi zorlaşacak olan tarafın bu zorluktan kurtulmasına fayda sağlamak için ödenmektedir.
Yoksulluk nafakasının miktarı, tarafların mali, ekonomik güçleri dikkate alınarak ve gerekli sosyal ekonomik durum araştırılması yapılarak belirlenmektedir. Kısacası, yoksulluk nafakasının neredeyse tamamen eşlerin boşanma sonrası maddi durumuyla ilgilidir. Keza yoksulluğa düşecek olan tarafa ödenecek olan nafakadır. Ancak bu nafaka türünün belirli bir süresi olmaması yani süresiz bir nafaka olması dolayısıyla hem boşanma davası aşamasında hem de nafaka bedelinin hükmedildiği tarihten sonra kaldırılması için açılacak olan davadaki yargılama süreçleri çok önemlidir.
Lehine yoksulluk nafakasına hükmedilecek eşin, gelir durumu, serveti, çalışma gücü gibi hususlar dikkate alınacak ve boşanma sonrasında yoksulluğa düşüp düşmediğinin tespiti yetkili kurumlarca yapılacaktır.
Boşanan eş lehine yoksulluk nafakasına hükmedilebilmesi için, talepte bulunan eşin boşanma dolayısıyla yoksulluğa düşeceğinin ortaya konması gerekmektedir. Ancak yerel mahkemelerde gerekli araştırmalar yapılmadan; tarafların ekonomik durumunun birbiri ile aynı düzeyde olmasına rağmen kadın lehine yoksulluk nafakasına hükmedilebilmektedir.
Oysaki bu durum yoksulluk nafakasının amacına aykırı olup bu nafaka zenginleşme amacı taşımamalıdır. Özetlemek gerekirse, tarafların boşanma sonrasında ekonomik durumları birbiri ile aynı düzeyde olduğu takdirde yoksulluk nafakasına hükmedilmemesi gerekmektedir.
Yüksek mahkeme de bu hususta sosyal güvencesi bulunan bir işte çalışan, düzenli geliri bulunan ve gelir düzeyinin de erkek ile birbirine denk olan kadının yararına yoksulluk nafakasına hükmedilmemesi gerektiğini ifade etmiştir. Zira aksi durum yoksulluk nafakasının hem amaç yorumuna hem de lafzi yorumuna aykırı düşecektir. Bu makalemizde Aile Hukuku ve boşanma davalarının en sık karşılaşılan nafaka türü olan yoksulluk nafakasına kısaca değinilmiştir (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/8115 Esas 2021/7398 Karar).