Bugün makalemizde hepimizin isyan ettiği ve birçok araç servisinin bize ‘’kullanıcı hatası’’ diyerek konuyu kapattığı ancak hukuken kullanıcı hatası olmayan durumları anlatacağız.
Maalesef ülkemizde özellikle yetkili servislerde karşımıza çıkan ve arıza ne olursa olsun çoğunlukla kullanıcı hatası olarak masraflarının bize ödettirildiği durumlar fazlasıyla mevcuttur. Ancak yetkili servislerin bu şekilde servis kaydını kapatarak maddi külfeti bize yüklediği her durum kullanıcı hatası değildir.
Özellikle kullanıma bağlı durumlarda, kullanımın sıklığı her ne kadar önem taşıyor olsa da, araç üzerinde imal edilen parçanın kalitesi de çok önemlidir. Örneğin dizel bir aracınızın mazot müşürü, muadil parçadan da daha kalitesiz olarak üretilen bir parça ile değiştirilir ise çok kısa vadede size sorun yaratacağı açıktır. Üstelik bu küçücük parçanın hangi kalitede olduğunu çoğu zaman hiçbirimiz kontrol etmeyiz. Bu şekilde kaliteden yoksun bir parça kullanmak hukuk sistemimizde ‘’ayıplı mal’’ olarak nitelendirilir ve bu hizmeti bize sunan servise karşı dava açma hakkını vermiş olur.
Yine keza kalitesiz bir parça ile değişim, orijinal parça kadar dayanıklı olmadığı için aldığı ilk hafif darbede zarar görerek işlevsiz hale gelecektir. Üstelik bu durum sonrası darbeye bağlı bir hasar olduğu için çoğu kimse ‘’kullanıcı hatası’’ gerekçesini kabul etmek zorunda kalır.
Bir diğer durum ise, parça değişimini yapan servis çalışanının bilgisiz veya az eğitimli olması nedeniyle ‘’ayıplı hizmet’’ vermesinden kaynaklanır. Değişen bir parçayı basit olarak bir araç lastiği olarak düşünür isek, lastik basıncının doğru ayarlanmaması buna en doğru örnek olacaktır.
Siz de otomotiv hukuku ve araçlarınız ile ilgili her türlü soru ve sorunlarda ofisimiz ile irtibata geçmekten çekinmeyiniz.