Günlük hayatta hepimiz akrabalarımıza, eş ve dostumuza banka yolu ile borç veriyoruz. Ancak birçoğumuz asla açıklamasına herhangi bir ibare yazmıyoruz. İşte bu makalemizde banka havalesi veya EFT ile gönderdiğimiz paraların hukuki akıbetini anlatacağız.
Öncelikle bilinmesi gereken en önemli şey açıklama kısmını boş bırakmamamız gerektiğidir. Ayrıca herkesin bildiğinin aksine açıklama kısmına sadece ‘’borç’’ yazmış olmanız sizin bu dekont ile doğrudan icra takibi yapacağınız anlamına gelmez. Şöyle anlatmak gerekir ise;
Türk Borçlar Kanunu 392. Madde; ‘’Geri verme zamanı, ödüncün geri verilmesi konusunda belirli bir gün ya da bildirim süresi veya borcun geri istendiği anda muaccel olacağı kararlaştırılmamışsa ödünç alan (borç alan), ilk istemden başlayarak 6 hafta geçmedikçe ödüncü geri vermekle yükümlü değildir’’ demiştir.
Yani özetle, borç verilen paraya ilişkin açıklamaya muhakkak bir süre yazılması gerekmektedir. Aksi takdirde sadece o dekontla derhal icra takibi yapılamaz. Mesela açıklamaya ‘’5.000 TL borcun 01.01.2023 tarihinde ödenmesi şartı ile’’ gibi bir ibare koymanız yeterli olacaktır. Bu ibare olmaz ise borcun ödenmesine dair ilk talepten 6 hafta geçmesi gerekmektedir.
Borçlar hukuku ile ilgili tüm uyuşmazlıklarınızda sitemizdeki telefon numarası üzerinden bizlere ulaşarak alanında uzman avukat kadromuzdan danışmanlık alabilirsiniz.