Ardı arkası kesilmeyen zam yağmurundan elbette kiracılar da perişan olmuş durumda. Maalesef birçok ev sahibinin, sözleşmeye aykırı bir şekilde kira bedellerine zam yaptıklarını görüyor ve duyuyoruz. Peki %50 veya %100 gibi zamları yapabilir mi ev sahipleri? İşte bu makalemizde bunun cevabını vermeye çalışacağız.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, kira kontratlarındaki artış miktarını sözleşmede artışa ilişkin madde üzerinden değerlendirmek gerekir. Diyelim ki sözleşmenizde artışa ilişkin hiçbir ibare yok. Mesela %….. şeklinde boş bırakılmış. İşte bu durumda ev sahibi kira tespit davası açarak yeni kirayı belirleyebilir.
Diğer bir durum ise yüzdelik belirtmek şartı ile zam yapılacağının kararlaştırılmış olmasıdır. Örneğin kontratta %25 oranında her sene zam yapılacaktır maddesi konulmuş olsun. Ancak bu madde her sene %25 zam yapılacağı anlamına gelmez. Şöyle ki, kontratta %25 zam yapılır maddesi olmasına rağmen o seneki ÜFE ve TÜFE oranı %18’de kalmış olsun. İşte bu durumda kanun koyucu kiracıları koruyarak sözleşmede özel madde konulmuş olmasına rağmen artış oranının ÜFE ve TÜFE oranını geçemeyeceğini belirterek fazla zam yapılmasına engel olmuştur.
Bir diğer durum ise şu an en çok karşılaştığımız durumdur. Şu an ÜFE ve TÜFE oranları korkunç bir şekilde arttığı için ev sahiplerinin %70 ve % 100 hatta daha fazla oranlarda zam yapılmasını talep ettikleri durumlarla sık sık karşılaşıyoruz. Meclisten yeni geçecek olan düzenleme ile artış oranı mevcut kira bedelinin %25’inden fazla olamayacak. Yani özetle aylık 2.000 TL kira bedeli ödeyen kiracının yeni kira bedeli 2.500 TL’den fazla olamayacak. Sözleşmede ne yazarsa yazsın, ÜFE ve TÜFE oranları ne çıkarsa çıksın bu bedeli geçemeyecekler. Unutmadan söylemekte fayda var elbette, eğer sözleşmede özel madde ile %15 zam yapılır ibaresi var ise 2.000 TL olan kira 2.300 TL olarak yenilenecektir. Sözleşmede ÜFE ve TÜFE oranı var ise ve diyelim ki bu oran da %20 ise yeni kira bedeli 2.400 TL olacaktır. Kanun koyucu sınır koyarak, sözleşmede yazan artış oranına göre kiracının haklarına halel gelmemesini amaçlamaktadır.
Ülkenin en önemli gündemi olan ekonomi konusunda şu anda en önemli yeri de barınma ihtiyacı tutuyor. Ancak kira hukuku gerek kontratların düzenlenmesi gerek ise güncel yargı kararları ve yeni çıkan kanunların takibi açısından hukukçuların yorumunu gerektirecek özel bir hukuk dalıdır. Siz de kira hukuku ile ilgili uyuşmazlıklarınızda hukuk büromuzu arayarak alanında uzman kira hukuku avukatlarımızdan bilgi alabilir, fikir danışabilirsiniz.