Ekonomik şartlar, sektör değişimi veya başka bir nedenden ötürü işverenin işletmesini kapatması durumunda işçinin kıdem tazminatına hak kazanıp kazanamayacağını sizlere anlatmaya çalışacağız.
Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki, işveren her ne sebeple olur ise olsun yani ister ekonomik isterse başka bir nedenden ötürü işyerini kapatırken işçilerine 4857 sayılı kanunun 17. Maddesi mucibince bildirimde bulunmak zorundadır. Kıdemi 6 aydan az olan işçi için bildirimin tebliğinden itibaren 2 hafta, Kıdemi 6 aydan 1.5 yıla kadar olan işçi için bildirimin tebliğinden itibaren 4 hafta, Kıdemi 1.5 yıldan başlayıp 3 yıla kadar olan işçi için bildirimin tebliğinden itibaren 6 hafta ve Kıdemi 3 yıldan fazla olan işçi için bildirimin tebliğinden itibaren 8 hafta sonra iş akdi feshedilmiş sayılır.
Bu fesih bildirimi şartlarına uymayan taraf (işçi veya işveren fark etmez) bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. Bu tazminatın adı da bildiğiniz üzere ihbar tazminatıdır. Ancak işverenin, işyerini kapatması durumunda, hem bu bildirimleri yapması gerekir hem de işçilerinin kıdem tazminatını ödemesi gerekmektedir.
İşyerinin kapanması beklenmedik bir durum olsa da işveren bildirim yükümlülüğüne uymak zorundadır. Bu kanunun emredici hükmüdür. İşverenin bunun aksine davranması durumunda sadece işçilerin kıdem tazminatlarını değil, ayrıca ihbar tazminatlarını da ödemek zorunda kalacaktır.
İş hukuku ile ilgili tüm sorunlarınız ve talepleriniz için hukuk büromuz ile irtibata geçebilirsiniz.