Taraflardan biri veya her ikisinin de evlilik birliği öncesinde aldığı ve konut kredisi kullanarak satın aldığı evin, evlilik birliği içerisinde edinilmiş mal kabul edilip edilmeyeceği konusunda bu makalemizde sizi bilgilendireceğiz.
Öncelikle, evlilik birliği içerisinde alınan malların değer artış payı alacağı davasına konu edileceğini belirtmekte fayda vardır. Değer artış payı, evli olan eşlerin birisinin diğer eşe ait malın satın alınmasında, daha iyi hale getirilmesinde veya korunması konusunda hiç veya makul karşılık almadan katkıda bulunması akabinde bu mallar tasfiye edilirken katkısı oranında sahip bulunduğu haktır.
Evlilik birliği kurulmadan önce bankadan kullanılan konut kredisi, evlilik birliği kurulduktan sonra da devam eder ve bu taksitler eşlerin ortak katkısı ile ödenir ise bu durum mal rejiminin konusunu oluşturur. Taşınmazın satın alındığında kullanılan kredilerin taksitlerinin evlilik birliği içerisinde eşlerin katkısı ile ödenmesi durumunda bu destek değer artış payı alacağının konusunu oluşturur. Elbette bu taksitlerin ödenmesinde katkısı olan eş, boşanma sırasında değer artış payı alacağı isteminde bulunduğu zaman mahkemece desteğin oranına göre bu değer belirlenir ve ödenir.
Aile hukuku kapsamlı, Yargıtay kararları ışığında ve gelişen içtihatlar ile kendini güncelleyen bir hukuk dalıdır. Hukuk büromuz Aile Hukuku konusunda uzman avukat kadrosu ile davalarınız ve taleplerinizin sonuçlandırılmasında