İş Kanunu kapsamında işçiler ve işverenler açısından haklı nedenle fesih sebepleri düzenlenmiş durumdadır. Bu haklı nedenle fesih sebeplerinden birisi söz konusu olduğunda her iki tarafa da iş akdini beklemeksizin fesih etme imkânı sağlar.
İş Kanunu kapsamında işçiler ve işverenler için haklı fesih sebepleri ayrı ayrı düzenlenmiştir. İş Kanunu Madde 24 kapsamında işçinin haklı nedenle feshi düzenlenmiş olup ilgili sebeplerden bir tanesi söz konusu olduğunda işçi, iş akdini beklemeksizin feshederek kıdem tazminatı almaya da hak kazanacaktır.
İş Kanunu Madde 25 kapsamında ise işverenlerin iş akdini haklı nedenle fesih sebepleri düzenlenmiş durumdadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus İş Kanunu Madde 25/2 kapsamında düzenlenmiş bulunan fesih sebeplerinden birisinin varlığı halinde işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanamayacaktır. Bu haller “iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık” başlığı altında düzenlenmiştir.
Bugün ki makalemizde Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/23324 E. Ve 2019/ 20727 K. sayılı ilamı uyarınca; “ Evli olan işçinin başka bir bayan işçi ile ilişki yaşaması işveren açısından haklı nedenle fesih sebebi değildir.” Kararını ele alacağız. Bakıldığında kişinin eylemi özel hayatı bakımından ahlak kurallarına aykırılık şeklinde değerlendirilse dahi Yargıtay içtihadı gereği işveren açısından haklı nedenle fesih sebebi sayılmamaktadır. Bunun en önemli sebebi Anayasa kapsamında güvence altına alınmış olan “özel hayata saygı” hakkıdır.
Siz de İş Hukuku ile ilgili tüm sorularınız için internet sitemizde yer alan telefon numarasından bizlere ulaşarak alanında uzman avukatlarımızdan danışmanlık alabilirsiniz.