Yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
Yasanın, 15 yıl fiili çalışma ve 3600 gün primini dolduran işçilere tanıdığı bu fiili duruma kısmi emeklilik denilmektedir. Yukarıda yer verilen düzenleme gereğince işten ayrılmak isteyen işçilere işverenlerin kıdem tazminatını ödemeleri zorunludur. Böyle bir durumda işçinin, kıdem tazminatına hak kazanması için öncelikle işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışması gerekmekte ve bütün bir çalışma hayatı boyunca da 3600 gün prim borcu ödemiş olması ve fiili hizmet süresinin 15 yılı doldurmuş olması gerekmektedir.
İşçinin işverene sunacağı işten ayrılma dilekçesinde, işten ayrılma nedeninin emeklilik şartlarının yerine getirilmesi olarak açıkça belirtilmelidir. Çünkü bu yasal şartları taşıdığının ispati işçiye aittir. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’nden ‘’kıdem tazminatına hak kazanmıştır’’ ibareli bir yazının da işverene ibraz edilmesi lazımdır.
Yukarıda izah edildiği şekilde, işten ayrılan bir işçinin başka bir işte çalışma hakkı kısıtlanmamaktadır. İş akdi ile bağlı bulunduğu işverenden alacaklarını aldıktan bir süre sonra başka bir yerde çalışmaya başlayabilir. Ancak işçinin bu nedenle işten ayrılmasının bir sonucu olarak işçinin yasadan kaynaklanan bütün hakları ödenmiş olacağından işçinin tekrardan işe başlaması halinde hizmet yılı en baştan başlayacaktır.
Uygulama da bu şekilde iş akdini fesheden işçilerin belli bir süre sonra tekrardan yeni bir işe girmesi durumunda işverenin kıdem tazminatını geri talep etmesi gibi durumlar karşımıza gelmektedir. Ancak işverenin işçiden böyle bir talep hakkı bulunmamaktadır.
Nitekim, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/6303 E., 2015/34351 K. sayılı ilamın da 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün primi ödeme koşulunu tamamlayan işçinin; iş akdini feshetmesinin sonucu olarak yasadan kaynaklanan alacaklarını , kıdem tazminatı, almasından kısa bir süre sonra başka bir işyerinde çalışmaya başlayacağının sonucu değiştirmeyeceğini ifade etmiştir.