İş yaşamında özellikle de özel sektör de artık çok fazla karşılaştığımız ve hukukçular olarak bizim de önümüze gelen uyuşmazlıklarda en çok artış gösteren durum hiç şüphesiz mobbing konusudur. Bugün sizlere işçiye uygulanan mobbing durumuna Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin emsal kararı ve yorumu ışığında bilgilendirme yapacağız.
Ülkemizde büyük bir çoğunluğun özel sektörde karşılaştığı sorunları ve özellikle mobbinge uğrayan çalışan sayısının fazla olmasını artık kanıksamış durumdayız maalesef. İşverenin mobbing uygularken uyguladığı yöntemler, takındığı tavır birbirine göre farklılık gösterse de bunun işçi üzerinde yarattığı travmalar genelde aynıdır.
İşçinin kendi mesleği dışında başka bir görevle görevlendirilmesinin haklı fesih ve işçi lehine tazminat sebebi olduğunu daha önceki makalelerimizde belirtmiştik.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022 / 17806 E. 2023 / 403 K. Sayılı ve 16.01.2023 tarihli ilamında açıkça; ‘’işçinin bilgisayar operatörü olarak çalışırken, sık sık görev yerinin değişmesini, iş akdini sonlandırmadan önce ise kapıda görevli olarak çalıştığını hem kendisi hem de tanıkların beyan ettiklerini, üstelik bu görev değiştirme ve mesleği ile bağdaşmayan görevlerde çalıştırılmasının davacının istifa etmesi amacıyla yapıldığı açıktır. İşverenlerin bu şekilde yaptıkları eylemlerin mobbing olarak adlandırıldığı ve işçilere yapılanların psikolojik taciz, mobbing olduğu, kıdem tazminatı talebinin kabulü yerine reddi hatalı olup bozma nedenidir’’ diyerek emsal bir karara imza atmıştır.
Siz de İş Hukuku alanında uzman avukatlarımızdan hukuki destek almak istiyorsanız sitede bulunan telefon numaramızdan bizlere ulaşabilirsiniz.