Ayrımcılık tazminatı; işverenin eşit davranma yükümlülüğünü ihlal etmesi sonucu işçilerin almaya hak kazandıkları bir tazminat türüdür. Ayrım tazminatı, yalnızca kadın işçilere verilen bir tazminat türü olmayıp cinsiyet gözetilmeksizin ayrımcılığa maruz kalan her işçinin almaya hak kazandığı bir tazminat türüdür. Burada bahsedilmesi gereken husus; eşitler arası eşitliğin gözetilmesi olacaktır.
Ayrım tazminatı, yalnızca işçilerin işten çıkartıldığı durumlarda değil iş ilişkisi devam ederken de ortaya çıkabilir. Örneğin; ırkı, dini yahut cinsiyeti ya da hâlihazırda bulunmuş olduğu durum nedeni ile kendisi aleyhine diğer işçilere ayrımcılık yapılan bir işçi iş akdini fesih etmeden de ayrım tazminatı talep ederek çalışmasını sürdürebilecektir.
Ayrım tazminatının temelini Anayasa’nın 10. Maddesi ile İş Kanunu’nun 5. Maddesi oluşturur. Anayasa Madde 10 uyarınca; “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. “ Denmektedir. İş Kanunu Madde 5 ise; “İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz.” Hükmü getirerek işverenlerin eşit davranma borcunun altını çizmiştir.
Bugün ki makalemizde Yargıtay içtihatları ile ortaya çıkan ve neticesinde işçinin ayrım tazminatı almasına hak kazandıran bir durumu inceleyeceğiz. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/1423 E. ve 2019/11167 K. sayılı ilamında; “Hamilelikten dolayı iş akdi feshedilen kadın işçi ayrımcılık tazminatına hak kazanır.” Demiştir. Dolayısı ile ilgili içtihatla neticesi ayrımcılık tazminatı yaptırımı olan yeni bir durum daha ortaya çıkmıştır. Belirtmekte fayda vardır ki, ayrımcılık tazminatına hak kazandıran eylemler sınırlı sayıda değildir yahut kanunda sayılmış değildir. Her bir davranış kendi içerisinde değerlendirilerek hakimin takdiri ile bir eylemin neticesinin ayrım tazminatı yaptırımı olup olmadığına karar verilecektir. Bu noktada Yargıtay içtihatları da oldukça yol göstericidir.
Siz de İş Hukuku kaynaklı tüm sorularınız için internet sitemizde yer alan telefon numarasından bizleri arayarak alanında uzman avukatlarımızdan danışmanlık alabilirsiniz.