İddet müddeti Türk Medeni Kanununda yer almaktadır. İddet müddet süresi boşanma kararın kesinleşmesinden sonra kadının beklemesi gereken süreyi ifade etmektedir. Bu süre soybağı açısından büyük öneme sahiptir. Evlilik süresi içerisinde olan cinsel birliktelikten dolayı gebe kalınmasına dair bir önlem olarak düşünebiliriz. Bu sebeple boşanma ile başlayan belirli bir süreye tabi tutulan evlilik yasağı söz konusudur. Bu süre sadece kadınlar için geçerlidir erkekler için belirlenen bir evlilik kısıtlaması değildir. Erkekler boşanmanın kesinleşmesiyle birlikte evlenebilir.
Türk Medeni Kanunun 132/1 maddesine göre kadının bekleme süresi boşanma tarihinin kesinleşmesinden itibaren 300 gündür. Bu sürenini kesinleşmesi için kanun yoluna başvurulmaması gerekmektedir. Kanun yoluna başvurulduğunda üst dereceli mahkemenin reddetmesiyle birlikte bu 300 günlük süre başlayabilir. Tekrar belirtmek gerekir ki erkek için bekleme süresi söz konusu değildir. Sürenin neden 300 gün olduğuna dair soru işareti oluştuğu için bunu şöyle ifade edelim; kadının gebelik süresi maksimum 300 gün sürmektedir. Kanun koyucu bu esası dikkate alarak 300 günü belirlemiştir.
Akla gelen diğer bir soru ise bekleme süresini beklemeden kadın evlenirse evliliğin geçerli olup olmayacağı ile ilgilidir. Bekleme süresi dolmadan yapılan evlilik geçerlidir. İddet müddeti kesin olmayan bir engeldir. Bu yüzden yapılan evlilik birliği tüm hukuki sonuçları doğuracaktır ve geçerliliği sürecektir.
İddet müddeti süresi 300 günlük sürenin geçmesiyle birlikte tamamlanır. Kanunen belirlenen bu sürenin dolmadan da kaldırılması talep edilebilir. Evlilik birliği sonlanan kadın iddet müddeti kaldırılmasını mahkemeden talep edebilir. Mahkemeden talepte bulunan kadının hamile olmaması gerekir. Ayrıca belirtmek gerekir ki doğum yapan kadının da bekleme süresi dolacağından evlenebilir. Kadının hamile olmadığını ispatlaması halinde ve yeniden tekrar eski eşiyle evlenmesi durumunda da iddet müddet süresi kalkacaktır. Ancak iddet müddeti süresi içerisinde hamile kalan kadın birlikte olduğu kişiyle evlenebilmesi için de sürenin dolmasını beklemek zorundadır. İddet müddet süresi içerisinde evlenebilmek için gebe olmadığına dair hekim raporu gerekiyor. Bu raporu alamayacağı için beklemesi gerekmektedir. Bekleme süresi içerisinde doğan çocuğun babası, karine gereği boşanılan eştir.
Bekleme süresini dava açarak mahkemeden talep edebiliriz. Görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesine yazılacak diziyle beraber hamile olmadığına dair raporun sunulması gerekmektedir. Yetkili mahkeme ise kadının yerleşim yerindeki mahkemedir.
Türk Medeni Kanunu’nda yer alan iddet müddeti her açıdan ele almış olduk. Özetlemek gerekirse bekleme süresi soy bağındaki karışıklığı engellemek için kadınlar adına bir bekletici nedendir. Yukarıda saydığımız bekleme süresini kaldıran nedenler mevcuttur. Tekraren belirtmek gerekir bekleme süresinde yapılan evlilik geçerlidir ve erkekler için bekleme süresi yoktur. Yetkili mahkeme kadının yerleşim yeri ve görevli mahkeme aile mahkemesidir. Makalemizde iddet müddet süresini anlatmış olduk. İddet müddetinin kaldırılması talepleriniz ile ilgili Aile Hukuku alanında uzman avukat kadromuzdan destek alabilirsiniz.