İşyerinde belirli bir hizmet yılını tamamlayan işçilere çalıştıkları bu hizmetin karşılığında dinlenilmesi için verilen izin yıllık ücretli izin olarak adlandırılmaktadır. İş yerinde işe başlanılan günden itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere, en az bir sene çalışan işçilere yıllık ücretli izin verilmesi zorunludur.
Yıllık ücretli hakkı temel bir hak olup, yukarıda da ifade edildiği üzere yıllık ücretli izin hakkının kullandırılması bir zorunluluktur. İşçinin iznini kullanmak istememesi dahi bir sonuç doğurmayacaktır. Yıllık ücretli izin hakkının kullanılması noktasında ayrıca işçinin sözleşmesinin türü de önem arz etmemektedir.
Bu noktada akıllara gelmesi beklenen soru ise; yıllık ücretli izin süresinin nasıl hesaplandığıdır. İş Kanunu madde 53 kapsamında ilgili husus düzenlenmiş durumdadır. Şöyle ki; bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) çalışmalar için 14 günden, beş yıldan fazla on beş yıldan az çalışmalar için 20 günden, on beş yıl (dahil) ve daha fazla çalışmalar için 26 günden az olacak şekilde yıllık ücretli izin kullandırılamaz. Dolayısıyla kanun bir alt sınır belirlemişse de üst sınır getirmemiş bu noktada taraflara özgürlük tanımıştır.
Yukarıda belirtilen hususların elbette işin niteliği ya da işçinin durumu gözetilerek esnetilmesi mümkün olup bu doğrultuda bir takım istisnaların getirildiği görülmektedir. Bugün ki makalemizde de bu istisnalardan birisi olan 50 yaş ve üzeri işçilerin yıllık ücretli izin hakkının kapsamına değineceğiz.
İş Kanunu madde 53 ayrıca belirtilen bu istisnaları da düzenlemiş durumdadır. Kanuna göre yıllık ücretli izin hakkı kazanmasından sonra 50 ve daha yukarı yaştaki işçilerin kaç yıl çalıştığı önemli olmaksızın yıllık ücretli izin hakkı en az 20 gün olarak kullandırılmak zorundadır.
Siz de İş Hukuku kaynaklı tüm sorularınız için internet sitemizde yer alan telefon numaramızdan bize ulaşarak alanında uzman avukatlarımızdan danışmanlık alabilirsiniz.