İŞÇİNİN ÜCRETİNİN DÜZENSİZ ve ZAMANINDA ÖDENMEMESİ
4857 sayılı iş kanununun 34. Maddesi ‘’ücretin gününde ödenmemesine’’ ilişkindir. İş kanunumuz; ‘’ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez’’ şeklinde hükme haizdir.
İş kanunu, ücretinin zamanında alamayan işçiye açık bir şekilde yaptığı işi askıya alma, ücreti ödenene kadar yapmama ve hatta geçerli nedenle fesih hakkı tanımıştır. Üstelik işçinin ücreti ödenmemesi sebebi ile yaptığı iş görmeme eylemini iş kanunu, grev olarak nitelendirmemiştir. Zira işçi, grev saiki ile değil, ücretinin ödenmemesi sebebi ile işin görülmesinden kaçınmaktadır.
Nitekim Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 06.03.2014 tarih, 2014/4776 E. 2014/4844 K. sayılı kararında açıkça; ‘’işçiye yapılan ücret ödemelerinin takip eden her ayın 15. ve 26. Günleri arasında değiştiği de görülmekle işçinin en önemli hakkı olan ücret hakkının belirsiz ve farklı günlerde düzensiz ödenmesi durumunun haklı fesih olarak kabul edilerek davacının kıdem tazminatı isteminin kabul edilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile aksi yönde karar verilmesi bozma sebebidir’’ şeklinde emsal bir karara imza atmıştır.
Yine böyle bir durumda işçiye tanınan en büyük haklardan birisi de iş kanununun 34. Maddesinde belirtilmiştir. Anılan madde hükmünde; ‘’işçinin gününde ödenmeyen maaş (ücret) alacakları için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır’’ denmektedir. İşçi, ücretinin gecikmesi halinde işverenden gecikme gün sayısı boyunca mevduata uygulanan en yüksek faizi talep edecektir.
İşverenin, işçinin maaşını geç ödemesi ve bunu alışkanlık haline getirmesi işçi için haklı nedenle fesih sebebidir. Eğer işçi, ücret ödemesini banka kanalı ile alıyorsa başkaca hiçbir delile gerek kalmaksızın sadece banka hesap hareketlerini dava dosyasına ibraz etmek sureti ile açmış olduğu Kıdem Tazminatı davasını ispat edebilecektir.
İş hukukundan kaynaklanan tüm dava ve işleriniz için alanında uzman avukat kadrosu ile hizmet veren hukuk büromuz ile iletişime geçmeniz yeterlidir.