Geçtiğimiz günlerde TBMM’den geçen ve kira artış miktarını %25 ile sınırlayan düzenleme yürürlüğe girdi. Ülkemizin gündemini oluşturan enflasyon ve buna paralel olarak artan fahiş kira bedellerinden sonra hükümet bir düzenleme yaparak buna dur demeye çalıştı. Bu makalemizde yürürlüğe giren düzenlemenin neler getirdiğini sizlere anlatmaya çalışacağız.
Öncelikle bu düzenleme sayesinde eski kiracıların daha çok korunacağını ve fahiş artışlardan etkilenmemeleri için yapıldığını söylemekte fayda var. Özellikle kiracılık süresi 1. Yılı geçmiş ve 5. Yılını doldurmamış kiracılar için faydalı oldu diyebiliriz. Ancak 5.yılını doldurmuş olan kiracılarda kira tespit davası açıldığında, kira miktarı rayiç kira bedeline uyarlanacağı için hiçbir etkisi olmadı.
Düzenleme, kira yenileme dönemi 1 Temmuz 2022’de başlayıp 1 Temmuz 2023’e kadar olan dönemi kapsayacak. Bu 1 yıllık süreçte kira kontratını yenileyecek olan kiracılar ve ev sahiplerinin %25’i aşmamak kaydı ile kira artışı yapabileceğini belirtmeliyiz.
Ev sahibinin evi satması durumunda ise eski kira sözleşmesi aynen devam edecektir. Ancak evin yeni sahibinin bu durumda iki tane seçimlik hakkı bulunuyor. Bunlardan birisi 6 aylık süre verip evi boşatmasını kiracıdan istemesi, diğeri ise sözleşmenin bittiği tarihte 1 ay içerisinde dava açmasıdır. Ancak yeni ev sahibinin dava açtığı zaman o evden elde edeceği kira gelirine maddi olarak ihtiyacı olduğunu ispat etmesi gerekmektedir.
Sözleşmede TÜFE-ÜFE olarak artış belirlenmiş ancak TÜFE-ÜFE oranı %25’in altında kalmış ise, TÜFE-ÜFE oranı baz alınacaktır. Örneğin TÜFE-ÜFE oranı %20 ise artış miktarı da %20 olacaktır. %15 ise artış oranı %15 olacaktır. Elbette ki bu durum kira kontrat süresi 1 yıldan daha uzun süreli kiralarda uygulanacaktır.
1 Temmuz 2022’den önce sözleşmeleri yenilenenler maalesef bu düzenlemeden faydalanamayacaktır. Kira kontratında yazan artış oranına göre yeni kira bedeli belirlenecektir.
Kira Hukuku, basite alınmayacak kadar ince ayrıntıları barındıran bir hukuk dalıdır. Maalesef ülkemizde halen kontratlar alelade yapılmakta, kırtasiyeden alınan 50 yıldır aynı formatı ve maddeleri barındıran kontratlarla kiracı ve ev sahipleri kira akdini yapmaktadır. Ancak özellikle geçirdiğimiz şu dönemde kontratın içeriğinin ve kontratı hazırlayan kişinin hukukçu olmasının ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz.
Kira Hukuku ile ilgili herhangi bir sorununuzda bizlere ulaşarak alanında uzman avukat kadromuzdan hukuki yardım talep edebilirsiniz.