1-İzinsiz Şekilde Ses Ve Görüntü Kaydedildiğinde Hangi Suç Oluşur?
Günümüzde teknolojiye erişimin sağladığı kolaylıkla insanlar, her daim ellerinde ses ve görüntü almaya yarayan telefonlarla dolaştıkları için tanımadıkları insanların fotoğraf veya videolarını çekmek son derece kolay hale gelmiştir. İzinsiz şekilde elde edilen bu görüntülerin, bireylerin özel hayatlarının gizliliğine müdahale ve kişisel verilerin ihlali niteliğinde olduğu aşikardır.
2-AVM, Sokak, Toplu Taşıma Gibi Yerlerde Çekilen Fotoğraflar Da Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Eder Mi?
Özel hayat kavramı yalnızca bir kimsenin evinde geçirdiği zamanı değil, kişinin kamu ile paylaşmak istemediği tüm alanlarını kapsamaktadır. Dolayısıyla bir kimsenin kamusal alanda geçirdiği zaman içerisindeki alanı da kişisel alanı olup bu esnada kişinin görüntü ve ses kaydının alınması özel hayatın ihlal edildiğini gösterir.
Yargıtay 12.Ceza Dairesi, 2019 yılında bu hususta emsal nitelikte bir karar vermiştir. Kararda; “Özel hayat; kişinin sadece gözlerden uzakta, başkalarıyla paylaşmadığı, kapalı kapılar ardında, dört duvar arasındaki yaşantısı ve mahremiyetinden ibaret değil, herkesin bilmediği veya bilmemesi gereken, istenildiğinde başka kişilere açıklanabilen, tamamen kişiye özel hayat olayları ve bilgilerin tamamını içerir. Bu nedenle, kamuya açık alanda bulunulması, bu alandaki her görüntü veya sesin dinlenilmesine, izlenilmesine, kaydedilmesine, sürekli ve izinsiz olarak elde bulundurulmasına rıza gösterildiği anlamına gelmez. Kamuya açık alanda bulunulduğunda dahi, “kalabalığın içinde dikkat çekmezlik, tanınmazlık, bilinmezlik” prensibi geçerli olup, kamuya açık alandaki kişinin, gün içerisinde yapıkları, gittiği yerler, kiminle niçin, nasıl, nerede ve ne zaman görüştüğü gibi hususları tespit etmek amacıyla sürekli denetim ve gözetim altına alınması sonucu elde edilmiş bilgileri ya da onun başkalarınca görülmesi ve bilinmesini istemeyeceği, özel yaşam alanına girdiğinde şüphe bulunmayan faaliyetleri özel hayat kavramı kapsamına dahildir; ancak, süreklilik içermeyen ve özel yaşam alanına dahil olmayan olay ve bilgiler ise bu kapsamda değerlendirilemez. Sonuç olarak, bir olay ya da bilginin, özel hayat kapsamına girip girmediği belirlenirken, kişinin toplum içindeki konumu, mesleği, görevi, kamuoyu tarafından tanınıp tanınmadığı, dışa yansıyan davranışları, rıza ve öngörüleri, içinde bulunduğu fiziki çevrenin özellikleri, sosyal ilişkileri, müdahalenin derecesi gibi ölçütler göz önüne alınmalıdır.” İfadelerine yer verilmiştir. (Yargıtay 12.Ceza Dairesi 2019/4369 E. , 2019/8633 K. Sayılı karar)
3-Kamusal Alanda Tanımadığı Kişilerin Ses ve Görüntüsünü Kaydeden Kişi Ne Ceza Alır?
Türk Ceza Kanunu’nun 134. Maddesinde; bir kişinin özel hayatının görüntü veya seslerin kayda alınması suretiyle ihlal edilmesi halinde verilecek cezanın 2 yıldan 6 yıla kadar olacağı ifade edilmiştir. Ancak özel hayatın gizliliğini ihlal suçu şikayete bağlı suçlardan olduğundan faili cezalandırılması için mağdurun suç tarihinden veya failin kim olduğunu öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde şikayette bulunması gerekmektedir.
4- Kamusal Alanda Rıza Dışı Alınan Ses ve Görüntü Kaydını Paylaşan Kişi Ne Ceza Alır?
Bilindiği gibi birçok kişi izinsiz çektiği fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşmaktadır. Türk Ceza Kanunu’na göre; kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak İnstagram, Facebook gibi sosyal mecralarda ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.