Günümüzde sosyal medyanın gücü yadsınamayacak bir noktaya gelmiş ve bu gelişmeyle birlikte sosyal medya platformları bir gelir kapısına dönüşmüştür. Bu kapsamda sosyal medya içerik üreticileri de ciddi emek ve mesai harcayarak oluşturdukları içeriklerden belirli meblağlarda gelir elde etmektedirler. Türk Vergi Kanunlarına göre gelir getirici her türlü olayın vergilendirilmesi gerekmekte olup dijital içerik üreticilileri de bu sebeple vergi mükellefi sayılmaktadır. 2022 yılı öncesinde; internet üzerindeki içeriklerden herhangi bir kazanç sağlandığı takdirde bu kazanç için bir şirket kurarak vergi vermek gerekiyordu. 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle ise 880.000 TL’ye kadar geliri olan içerik üreticilerinin şirket kurma zorunluluğu bulunmamakta, bu kişiler için özel bir vergilendirme usulü öngörülmektedir.
26.10.2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da yer alan “Sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası” başlıklı madde ile YouTube içerik üreticilerinin elde ettikleri gelirleri nasıl vergilendireceği düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile aslında Youtuber’lar ve sosyal medya fenomenleri, gelir vergisi istisnasından faydalanacak ve bilinen anlamda bir gelir vergisi ödemeyecek, stopaj adı altında gelirlerinin %15’i kesilecektir.
-Sosyal Medyaya Getirilen Gelir Vergisi İstisnası Hangi Gelirler İçin Geçerlidir?
Öncelikle belirtmek gerekir ki gelir vergisi istisnası 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiği için bu tarihten önceki gelirlerin vergilendirilmesi eski usule tabi olacaktır.
Ayrıca istinadan faydalanabilmek için bu gelirlerin 880.000 TL’den az olması gerekmektedir. Bu meblağ 2022 yılı için geçerli olup her yıl oransal olarak değişecektir.
Sosyal medya içerik üreticilerinin 1 Ocak 2022’den sonra elde edilmiş ve 880.000 TL’nin altında olan ticari kazanç kapsamında yer alan gelirleri, gelir vergisi istisnasından faydalabilecek olup aşağıda sayılanlar dışında bir şekilde gelir elde ediliyorsa istisna kapsamının dışında kalacak ve bilinen anlamda gelir vergisi ödenmesi gerekecektir.
- YouTube,Instagram, TikTok, Twitch gibi Sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerik üreten sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar.
2.Akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin Google ve Apple gibi elektronik paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar.
Yani örneğin bir Youtuber’ın ürettiği içerik sebebiyle YouTube’dan elde ettiği gelir bu kapsamda iken sponsorlarından reklam yapmak, satıştan komisyon almak, ürün tanıtmak gibi yollarla elde ettiği gelir için şirket kurup fatura kesmesi gerekecektir.
-Peki İstisna Kapsamında Yer Alan Gelirlerin Vergilendirmesi Nasıl Yapılacak?
Öncelikle sosyal medya içerik üreticisinin Türkiye’de kurulu bir bankada bu işe özel bir hesap açması ve yurt dışı ödemelerinin bu hesaba gelmesi gerekmektedir.
Özel hesaba gelen paralar üzerinden banka %15 stopaj kesintisi yapacak ve bu tutarı doğrudan vergi dairesine ödeyecektir. Örneğin, bir YouTube içerik üreticisinin izlenme sayısı karşılığı olarak YouTube tarafından içerik üreticisine ödenen 100.000 TL’nin 15.000 TL’si banka tarafından kesilerek vergi dairesine ödenecek, kalan 85.000 TL ise içerik üreticisi tarafından çekilebilecektir.
– Geliri 880.000 TL’yi Aşanlar Nasıl Vergi Ödeyecek?
Geliri 880.000 TL’yi aşan içerik üreticilerinin, şirket kurarak yurtdışından gelen paralar için KDV dahil olmak üzere fatura kesilmesi ve aylık/çeyrek bazlı beyanname verilmesi gerekmektedir. Bu durumda %25 Kurumlar Vergisi ödenecektir.
Bu durumda geliri 880.000 TL’nin altında olanlar için de; kimi zaman, şirket kurarak yapılan giderleri düşmek suretiyle daha düşük gelir vergisi ödemek de tercih edilebilir bir seçenektir.
-Vergi Yükümlülüğü Yerine Getirilmezse Ne Olur?
Sosyal medya içerik üreticisi hakkında yapılan vergi denetiminde istisnadan faydalanan veya gelir-gider dengesini iyi kuramayanların eksik tahakkuk ettirdiği vergi, faiz ve cezası ile birlikte tahsil edilir.