Pert total tazminatı veya pert farkı tazminatı olarak da adlandırılan tazminat türüdür. Kasko poliçesi olan araçların kaza sonrası pert bedelinin sigorta şirketi tarafından sigortalı araç sahibine ödenmesidir. Ancak uygulamada bu hususta fazlaca sorun meydana gelmektedir. Sigorta şirketleri, sigortalı müşterilerinin araçlarının bedelinin altında ödeme yapmaları sonucunda aradaki farkın (pert farkı) araç sahibi tarafından sigorta şirketinden talep edilmesidir.
Kaza yapan aracın %70 veya daha fazla oranda hasarlı olması durumunda o araç pert olarak kabul edilir. Bu oran sigorta şirketinin pert kararı alması için tek koşul olmayıp, %70’ten daha az hasarlı araçların da pert olarak kabul edildiği unutulmamalıdır. Örneğin bir aracın kasko değer 250.000 TL olsun. Bu araç airbag açılması ve bunun gibi tamir bedelleri ile 110.000 TL’ye onarılacak durumda ise sigorta şirketi bu aracın perte çıkarılabileceğini araç sahibine bildirir. Araç sahibinin yazılı onayı alındıktan sonra pert işlemleri başlar. Araç sahibinin aracın sovtajı konusunda bir karar vermesi ile pert işlemleri son bulur ve pert bedeli araç sahibine ödenir.
Sovtaj terimi; meydana gelen kaza sonrası zarar gören aracın zararlı haldeki değeridir. Bir nevi hurda denilebilir. Pert işlemine uğrayan aracın sovtajının mahsup edilip edilmeyeceği ve pert haldeki aracın mülkiyetinin kimde kalacağı önem teşkil eder. Uygulamada genelde sovtaj için araç sigorta şirketlerinin mülkiyetine bırakılmaktadır. Ancak bu durumda sigorta şirketleri sovtaj bedelini mahsup etmek için sigortalı araç sahibi ile pazarlık içerisine girmektedir. Genellikle de sovtaj bedeli mahsup edilerek araç sahibine ödeme yapılır.
Arabuluculuk müessesesinin hukuk sistemimize girmesi ile kolaylıklar sağladığı gibi maalesef suiistimal de edilmektedir. Zira pert araç tazminatı talep ettiğimiz davalarımızda sigorta şirketleri, eksik ödemeyi kabul ettirebilmek için arabuluculuk ile uyuşmazlığı sonlandırmak istediklerini beyan etmektedirler. Bunun vatandaşlara zararı şudur; eğer 200.000 TL kasko değeri olan bir araca X sigorta şirketi 170.000 TL teklif eder ve arabuluculuk ile bu anlaşmayı sağlar ise sigortalı araç sahibi hiçbir hukuki platformda artık aradaki fark olan 30.000 TL’yi kanunen talep etme hakkına sahip olamaz. Aslında burada sigorta şirketleri arabuluculuk müessesesini kullanarak maddi fayda sağlayarak vatandaşları mağdur etmektedir. Çünkü sigorta şirketleri açıkça vatandaşa ‘’bu parayı ancak ve ancak arabuluculuk tutanağını imzalarsan öderim’’ dayatmasını yapmaktadır. Dolayısıyla bu gibi durumlar ile karşı karşıya kalmamak ve maddi olarak zarara uğramamak için hukuk büromuz ile iletişime geçerek alanında uzman eksperlerimiz ve otomotiv hukuku branşında görev yapan avukatlarımızdan destek almanızı öneririz.