Hepimizin bildiği üzere ülkemizde araç sahipleri Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırmak mecburiyetindedir. Yani halk arasında sık kullanılan ismi ile zorunlu trafik sigortası poliçesi kestirmek şarttır. Bu poliçeler rizikonun yani kazanın gerçekleşmesi durumunda tarafları maddi olarak teminat altına almakta ve korumaktadır. Bu makalemizde poliçe teminat limitlerini ve ne işe yaradıklarını anlatacağız.
Son birkaç ayda Türkiye’de gerçekleşen enflasyon oranının beklenilenden çok daha fazla olması neticesinde birçok ürüne afaki zamlar geldi. Elbette otomotiv sektörü de bundan nasibini fazlasıyla aldı. Yedek parçalara ve servis fiyatlarına ve dolayısıyla oto tamirhanelerinde uygulanan fiyatların da artması ile birlikte bu yıl Ocak ayında gelen ve 43.000 TL’den 50.000 TL’ye çıkartılan teminat limiti düşük ve yetersiz kaldı. Akabinde hükümet tarafından getirilen yeni düzenleme ile teminat limiti araç başına 100.000 TL’ye çıkartıldı. Kaza başına uygulanan ve 100.000 TL olan limit ise 200.000 TL’ye yükseltildi. Kaza durumunda ölüm veya yaralanma ya da sürekli sakatlık halinde 500.000 TL’ye kadar uygulanan teminat ise 1.000.000 TL’ye çıkartıldı. Elbette teminatların bu denli arttırılması yeni sigorta poliçelerinin primlerine de yansıdı. Geçen seneye göre ödenen poliçe primleri epeyce artış gösterdi.
Teminat limiti özetle, prim ödeyerek güvenceye aldığınız aracınız ile 3. Kişi veya kişilere verdiğiniz zararların maddi olarak güvenceye alındığı limitlerdir. Örneğin, bir araca arkadan çarpmanız ve %100 kusurlu olmanız durumunda sizin sigorta şirketinizin karşı tarafa ödeyecek azami tutara poliçe limiti denir. Yani kaza sebebiyle karşı tarafın aracında oluşan hasar diyelim ki 80.000 TL olsun. İşte sigorta poliçeniz bu 80.000 TL’den sorumlu olacaktır. Elbette bu hasar poliçe limitinizin üzerinde olur ise aradaki fark sizden tahsil edilecektir. Daha önceki tüm makalelerimizde belirttiğimiz kusur durumunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda var.
Sigorta hukuku tazminat hukuku ve özellikle otomotiv hukuku alanında tüm dava ve işlemleriniz için alanında uzman avukat kadromuzdan ve büromuzun desteklerinden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.