Teknolojinin hayatımıza girmesi ile yıllardır haberleşme için cep telefonumuzda en çok kullandığımız uygulama whatsapp adeta hayatımızın bir parçası oldu. Gerek konuşma olarak, gerek yazışma olarak gerekse belge gönderiminde kullandığımız bu program haliyle hukuk ve ceza davalarının da içerisine girdi. Bu makalemizde whatsapp yazışmalarının alacak davasındaki delil ve belge niteliğini sizlere anlatacağız.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, usul kanunumuz taraflar arasındaki uyuşmazlıkların ispat edilmesinde yazılı ya da basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ya da elektronik veriler veya buna benzeyen bilgi taşıyıcı her türlü evrak kanunumuza göre belge niteliği taşır. Örneğin mail yazışmaları belge olarak kabul edilmiştir. Kaldı ki whatsapp uygulaması telefon numarası da barındırdığı için daha kuvvetli bir delildir. Zira whatsapp yazışmaları, mahkemeye sunularak delil tespiti yapılarak yazılı döküm haline getirilip dava dosyalarında delil olarak kullanılmaktadır. Özellikle boşanma, alacak, iş davaları gibi davalarda sık sık kullanılır.
Alacak davalarında ise, alacak konusu miktarın taraflarca daha önce whatsapp üzerinden konuşulması, tarafların bu konuşmalarda böyle bir alacak veya borcun kabulüne ilişkin beyanları mevcut ise bu yazışmalar mahkemeye delil olarak sunulduğunda alacağın veya borcun mevcut olduğunu whatsapp ile ispat edebilir. Hukuk davalarında sık sık karşılaştığımız ve borcun veya alacağın bulunmadığının iddia edildiği davalarda whatsapp yazışmaları delil olarak kabul edilmektedir. Nitekim Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2017/1014 E. 2020/4488 K. sayılı ilamında açıkça; ‘’mail ve whatsapp yazışmalarının belge ve delil niteliğinde olması nedeniyle yerel mahkeme kararının BOZULMASINA’’ şeklinde emsal bir karara imza atmıştır.
Whatsapp ve mail yazışmalarının delil niteliğini bu makalemizde anlatmaya çalıştık. Hukuk büromuzu arayarak her türlü hukuki dava ve danışmalarınızı yapabilir, bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz.