Temel ihtiyaçlarımızın başında yer alan barınma ihtiyacının karşılanması için kiracılar açısından kira ödenmesi, ev sahipleri açısından da konut kredi ile edinilmiş ise kredi borcu ödenmesi ya da kredi çekilmeksizin doğrudan satın alınmış ise para borcunun satıcıya ödenmesi temel şarttır.
Fakat barınma ihtiyacının tam anlamı ile sağlanması için yukarıda belirtilen temel ifa koşullarının yanında faturaların da ödenmesi gerekmektedir. Günümüzde bu aboneliklerin ve faturaların en pahalısı ise doğalgazdır. Bilindiği üzere doğalgaz yolu ile ısınmanın sağlanabilmesi için öncelikle aboneliğinin alınması yani bir depozito ödenmesi gerekmektedir. Depozitonun temel amacı yararlanılan hizmetin güvence altına alınmasıdır. Bu hususu kiracılar açısından da değerlendirmek mümkündür. Örneğin bir kiracı, kiraya verenin evinde oturmaya başlamadan önce olağan olarak bir kira bedeli depozito verir, bunun temel amacı evi teslim aldığı şekilde sözleşme sonunda geri teslim edeceğine ilişkin ev sahibine güvence verilmesidir. Sözleşme sona erdiğinde ise ev sahibi evini teslim ettiği şekilde kiracıdan geri alırsa kira sözleşmesinin başında ödenen depozitoyu kiracıya vermek yükümlülüğündedir.
Bugün ele alacağımız konu ise doğalgaz aboneliği sona erdiğinde, abonelik için ödenen bedelinin akıbetinin ne olacağı olacaktır. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2019/1804E. 2019/6325K. sayılı ilamında bu hususa açıklık getirerek sözleşmenin sona ermesi halinde yalnızca abonelik için ödenen bedelin geri iadesi değil aynı zamanda bu bedelin faizinin de tüketiciye ödenmesi gerektiğine karar vermiştir. Bu hususu yukarıda açıklanan örnek ile birlikte değerlendirdiğimizde Yargıtay’ın vermiş olduğu kararın isabetli olacağı sonucuna varmaktayız.
Tüketici Hukuku kaynaklı tüm sorularınız için alanında uzman avukatlarımıza danışabilirsiniz.