4721 sayılı Medeni Kanuna göre, eşler boşanma davasını iki şekilde açabilmektedir. Birincisi anlaşmalı boşanma davası ikincisi ise çekişmeli boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanma davasında eşler boşanmanın bütün sonuçları hakkında bir noktada anlaşmakta ve evlilik birliğini sonlandırmaktadır. Çekişmeli boşanma davasında ise lafzından da anlaşılacağı üzere, tarafların boşanma davasının sonuçları hakkında bir ortak noktada birleşememesi, talep ve haklarını ileri sürdüğü bir dava türüdür.
Çekişmeli boşanma davası da genel ve özel boşanma sebebi olmak üzere iki nedene dayanarak açılabilmektedir. Genel boşanma sebepleri ve özel boşanma sebepleri bu nedenlerdir. Genel boşanma sebepleri, sınırsız sayıda olabilmekte olup uygulamada yüksek mahkeme Yargıtay kararları bu sebeplere ışık tutmaktadır.
Yargıtay’ın, eşlerin birbirlerine ve ailelerine karşı kötü tutumlarının bir boşanma sebebi sayılabileceği yönünde birçok kararı bulunmakta olup bu davranışları sergileyen eşi kusurlu bulmaktadır. Nitekim, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2015/18254 E., 2016/11230 K. sayılı ilamı ile geçerli bir mazeret belirtmeden, kayınvalidesinin cenazesine katılmayan eşin boşanmaya sebep olduğunu bu durumun bir boşanma sebebi olduğuna hükmetmiştir.
Yukarıda izah edildiği üzere, genel boşanma sebepleri, her somut olaya göre değişen ve yaşanan olaylara göre sınırsız sayılabilecek kadar fazladır. Boşanma davalarında boşanmaya sebep olan vakıalar ve tarafların kusurları davanın gidişatı açısından elzemdir. Bu nedenle boşanma davasında bu alanda hizmet veren avukatlardan hukuki destek almak son derece kıymetli olacaktır.
Hukuk ofisimiz, boşanma davalarında birçok emsal karara imza atmış olup bu alanda ihtisaslaşmış hukuki kadroya sahiptir. Her türlü sorununuz için sitemizdeki telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.