Kendi el yazısı ile istifa dilekçesi yazarak istifa eden işçi genel kural olarak kıdem tazminatı alamaz. Ancak bu durumun istisnaları ve elbette işçinin istifa dilekçesinin geçerlilik durumu söz konusudur. Bu makalemizde istifa dilekçesinin geçerlilik durumlarını anlatacağız.
Yargıtay kendi el yazısı ile istifa eden işçilerin kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmayacağı konusunda birçok emsal karar vermiştir. Örneğin kendi el yazısı ile yazdığı dilekçede; ‘’gördüğüm lüzum üzerine istifa ediyorum’’ veya ‘’özel sebeplerden ötürü istifa ediyorum’’ ya da ‘’ailevi nedenlerden dolayı istifa ediyorum’’ gibi gerekçeleri Yargıtay kabul etmemekteydi. Ancak son ilke karar gereği bu görüşünü değiştirdi.
Özel nedenlerden dolayı istifa ettiğini dilekçesine yazan işçi, kıdem tazminatı talep edebiliyor ve bu talebi kabul görüyordu. Ancak son ilke kararında Yargıtay, işçinin hususi sebeplerden dolayı istifa ettiğini belirttiği durum söz konusu ise, daha sonrasında bu durumun işçilik alacaklarının ödenmediğini ya da eksik olarak ödendiği şeklinde yapılan feshi haklı nedenlere dayandıramayacağına karar vermiştir. Bu ilke karar şu an mevcut olan birçok iş davasını etkileyecektir.
Ailevi nedenlerden dolayı istifa ettiğini beyan eden işçi, sonrasında işçilik alacaklarına dayanıp bu durumu haklı feshe çeviremeyecektir. Fakat evlenen işçi kadın işçi ise bunu evlilik sebebiyle istifaya çevirebilecek ve haklı nedenle iş akdini feshettiğini iddia edebilecektir.
Gördüğüm lüzum üzerine istifa ediyorum diyen bir işçi, daha sonrasında işçilik alacaklarına dayanmak suretiyle bu olayı haklı feshe çevirebilir. Zira Yargıtay, istifa dilekçesinde belirtilen gördüğüm lüzum üzerine istifa ediyorum ibaresinde gerekçenin tam, net ve anlaşılır bir şekilde belirtilmediğini ifade ederek bu dilekçeyi kabul etmemektedir. Akabinde açılan işçilik alacaklarında da bu fesih geçersiz olmakta ve işçi kıdem tazminatına hak kazanmaktadır.
İşçilik alacakları davaları, basit gibi gözüküyor olsa da kesinlikle öyle değildir. Zaten gördüğünüz üzere bu makalemizde anlattığımız görüşünü Yargıtay yıllar sonra değiştirmiştir. Dolayısıyla işçilik alacaklarına dayanarak dava açmak gibi bir niyetiniz olur ise İş Hukuku alanında uzman avukatlarımızdan destek almak için ofisimizi arayabilirsiniz.