Bazı meslek kolları ve bu meslek kollarında çalışan işçiler özel eğitim almak zorunda kalarak mesleki becerilerini pekiştirmektedir. Ancak bu verilen eğitim, iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda işverenin işçiden bu eğitimler için yapmış olduğu masrafları talep etmesi durumu ile sonuçlanmakta ve dava yoluna gidilmektedir. İşte bu makalemizde sizlere bu eğitim ücretlerini işverenin talep edip edemeyeceğini anlatacağız.
Öncelikle belirtmekte fayda var ki, bazı mesleklerde bazı meslek içi eğitimlerin alınması işçiler ve işin devamı için elzemdir. Bu eğitimleri alan işçinin de o işyerinden ayrılması halinde işveren bu eğitim için yaptığı masrafları talep ederler. Ancak iş kanunu bu hususta şöyle bir ayrıma gitmektedir. 4857 sayılı yasanın 78 ve devamı maddeleri iş sağlığı ve güvenliği kapsamında mecburi verilmesi gereken eğitimlere ait giderlerin işveren tarafından işçiden talep edilemeyeceği yönündedir. Fakat meslek içi eğitimler bu kapsama alınmaz.
İş akdini işçinin feshettiği bir durumda genellikle işverenler işçi aleyhine dava açarak eğitim bedellerini talep ederler. Ya da sözleşmede bir cezai şart belirlenmiş ise bunu talep edebilirler. Ancak elbette ki talep etmeleri bu eğitim giderlerini koşulsuz şartsız işçiden alacakları anlamına gelmez. Nitekim Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 27.10.2004 tarih, 2004/5632 E. 2004/24444 K. sayılı ilamında açıkça; ‘’sözleşmenin işçi tarafından haklı nedenle fesih edilmesi halinde cezai şartın işçi tarafından işverene ödenme imkânının olmadığı’’ belirtilmiştir. Bu durumun istisnası, sözleşmeye ek bir madde koyularak sözleşme işçi tarafından haklı nedenle feshedilmiş olsa bile cezai şart işçi tarafından ödenecektir şeklinde bir ibare eklenmesidir.
İşçi ve işveren arasında görülen davaların çeşitliliği ve hukuki bilgi ve birikim gerektirmesi sebebiyle hukukçu desteği olmadan yürütülemez. Alanında uzman iş hukuku avukatlarımızdan destek almak ve davalarınızda yardımcı olmamızı isterseniz ofisimiz ile irtibata geçebilirsiniz.