Toplu yaşamanın getirdiği en büyük sorunlardan birisi de elimizde olmayan sebeplerle komşularımıza verdiğimiz zararlar veya kendi dairemizde uğradığımız maddi zararlardır.
En çok görülen ve hukuki uyuşmazlık konusu olan husus ise komşumuzun özellikle de üst komşumuzun banyo veya diğer giderlerindeki sızıntı sebebiyle boya veya diğer ev müştemilatımızın zarar görmesi ve bu zararın giderilmesidir.
Bu şekilde karşımıza çıkan uyuşmazlıklarda 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanmaktadır. Bu kanununun Ek-1 maddesi açık bir şekilde bu uyuşmazlıklara bakmakla görevli mahkemenin Sulh Hukuk mahkemesi olduğunu belirtmektedir. Davanın görevli olmayan yanlış mahkemede açılması demek, en az 4 aylık bir zaman kaybı demektir. Üstelik kötü niyetli davalının bu kararı da istinafa götürmesi ile bu süre oldukça uzayacaktır. Dolayısıyla gerek bu davayı gerek ise başka davaları açarken görevli ve yetkili mahkemelerin neresi olduğu titizlikle incelenmesi gerekmektedir.
Makalemize konu zararlar sebebi ile açılacak davalarda, genel işleyiş alanında uzman bir bilirkişiden rapor alınarak, zararın nereden kaynaklandığı, zarar sebebiyle onarım miktarının ne olduğu, ne kadar zamanda onarımın yapılacağı, banyo veya sızıntının meydana geldiği alanda kullanılan malzemelere göre onarım sırasında alınacak malzemeler ve bu malzemelerin hangi kalite ve markada olduğu belirtilecektir.
Nitekim Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi, gerekçeli kararını verirken zarara yol açan kat malikine, her alan için tek tek ve ayrı ayrı iş günü olarak süre verip (örneğin kılcal boşlukların su geçirmez malzeme ile kaplanması) zararın tanziminin nasıl ve ne zamanda olacağını belirtecektir.
Kat malikleri kanunu ve bu kanundan kaynaklanan uyuşmazlıklar sebebiyle hukuk büromuzu arayarak hukuki destek talep edebilirsiniz.