Evlenmek kadar boşanmak da gerek günlük hayatımızda gerek ise hukuk sistemimizde mütemadiyen karşılaştığımız bir olaydır. Evlilik birliğinin sona ermesi neticesinde en önemli konu elbette ki velayet konusudur. Müşterek çocuğun velayetinin kimde kalacağı hususu tarafların ortak problemi olmaktadır. Bugün bu makalemizde velayeti annede kalan çocuğun, annesinin evlenmesi durumunda annesinin yeni eşinin soyadını alıp alamayacağıdır.
Gerek Türk Medeni Kanunu gerek ise Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme gerek ise Çocuk Haklarının Kullanılmasına dair Avrupa Sözleşmesi çocuğun haklarını korurken ve özellikle de velayet düzenlenmesi yaparken göz önünde tutulur.
Çocuğun menfaati daima ön plandadır. Fiziksel, ruhsal ve bedensel gelişimleri ve daha birçok hususta gelişiminin sağlanabilmesi için çocuğun menfaati ve üstün yararı göz önüne alınmaktadır.
Bizim hukuk sistemimizde kural olarak çocuk, babasının soyadını almaktadır. Anne ve babanın boşanmaları durumunda ise velayet anneye verilmesi halinde çocuğun üstün yararının bulunması söz konusu ise annesinin soyadını da alabilmektedir. Ancak çocuğun, annesinin ikinci kez evlenmesi durumunda üvey babasının soyadını alabileceğine dair herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır(Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2020/565 E. 2020/4810 K.).
Siz de Aile Hukuku ile ilgili tüm soru ve danışmanlıklarınız için sitemizde bulunan telefon numarası üzerinden hukuk büromuz ile irtibata geçebilirsiniz.